De Dickpic – DOCS #150


Uit onderzoek van het EOKM getiteld Dickpics onder de Loep blijkt dat ongeveer een op de vijf vrouwen ongevraagd dickpics ontvangt. Volgens ditzelfde onderzoek hopen de meeste zenders dat hun dickpic opwinding teweegbrengt en is het vaak niet meer dan een onhandige poging tot flirten.

“Onhandigheid klinkt heel onschuldig,” zegt Yuri Olrichs, seksuoloog bij Rutgers. “Maar het kan voor de ontvanger heel vervelend zijn om zo’n ongewenste dickpic te ontvangen.”

Bij de ontvangers ervaart slechts 2% de foto’s als erotisch. De meeste vrouwen zitten er dus niet op te wachten, of vinden het zelfs ronduit vervelend of walgelijk. Hoe kan het dat er zo’n gigantisch misverstand bestaat over het effect van de dickpic?

Om die vraag te beantwoorden gaat Anna Dijk onder andere op zoek naar iemand die zelf ongewenste dickpics heeft verstuurd. En zo ontmoet zij Marco (niet zijn echte naam), hij stuurde dickpics via datingapps.

“…als je echt een copy-paste gesprek moet houden van:” hé alles goed? Ja, met jou? Hoe gaat het?” Op een bepaald moment had ik zoiets van: ik heb helemaal geen zin om dat riedeltje weer te doen. Dan dacht ik: jeetje, fuck it, dan stuur ik gewoon een dickpic en dan kijk ik wel hoe ze reageert. En dan weet ik meteen een beetje hoe de vork in de steel zit.”

Anna Dijk praat met vrouwen, mannen en deskundigen over dit fenomeen. Onder andere met Nynke (pseudoniem) die zich herinnert hoe het er bij haar aan toeging op MSN 20 jaar geleden. Daar haalden jongens met wie ze aan het chatten was soms ineens hun piemel uit hun broek:

…misschien is het heel cru, maar ik vond die wanhoopspoging van de jongens om mij dan te overtuigen om daaraan mee te doen, vond ik intrigerend. Maar ook eh… hoe zeg je dat, ik was ook wel benieuwd wat zij dan zochten. En niet dat ik bereid was om dat te geven, maar ik was vijftien en ik had überhaupt geen idee wat jongens van je wilden.

De dickpic gaat over mannelijkheid, grenzen en onhandigheid.

“We leren jongens en mannen dat onzeker zijn niet mannelijk is. Net als vragen of je iets mag van een ander,” zegt Jens van Tricht, van de Emancipator, een organisatie die zich inzet voor het veranderen van maatschappelijke normen rondom mannelijkheid.

Ondanks de vele negatieve reacties die hij kreeg, ging Marco een aantal jaren door met foto’s sturen. Maar uiteindelijk is hij gestopt. Wil je weten waarom?

Luister De Dickpic hier, of in de podcast DOCS op Spotify of in je favoriete podcastapp


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *